Banyo Temizliği Nasıl Yapılır?
Banyo Temizliği Nasıl Yapılır?

Banyo Temizliği Nasıl Yapılır?

Banyonuzu temizlemek, evinizin temiz ve hijyenik kalmasını sağlamak için en önemli temizlik görevlerinden biridir. Sık sık yapılması gereken bir iştir ancak doğru araçlar ve talimatlarla hızlı ve etkili bir şekilde tamamlanabilir. Birkaç basit adım ve doğru malzemelerle banyonuzu kolayca pırıl pırıl yapabilirsiniz. Bu kılavuz, banyonuzu hızlı ve etkili bir şekilde nasıl temizleyeceğiniz konusunda size ipuçları sağlayacaktır. Banyonuzu nasıl derinlemesine temizleyeceğinizi, hangi malzemelere ihtiyacınız olduğunu, yaygın lekeleri nasıl çözeceğinizi ve daha fazlasını öğrenin!

Tuvalet Temizliği

Hijyen açısından tuvalet temizliği oldukça önemlidir. Her sifon çekilişinde havaya ve böylelikle banyodaki diğer kişisel eşyalara karışabilecek mikroplara karşı tuvalet temizliğine özen göstermek gerekir. Tuvalet temizlemenin en iyi yolu denilince akla ilk olarak çamaşır suyu gelir. Çamaşır suyu tuvaletin içine sıkarak bir süre bekledikten sonra tuvalet fırçası ile ovalanıp durulanabilir.

 

Ancak çamaşır suyunun yoğun kokusuna maruz kalmak istemeyenler tuvalet temizliği için özel üretilmiş malzemeleri de kullanabilir. Yine bu ürünler de içerisine dökülür ve belirtilen süre sonrasında durulanır. Klozet kapağının altına takılan temizleyici ürünler ise her sifon çekilişinde hem hoş bir koku yayar hem de temizliğe yardımcı olur. Günlük temizlikte kolaylık arayanlar ise klozet kapağı ve dışı için banyo tuvalet hijyen ıslak mendillerini kullanabilir.

Lavabo Temizliği

Gün içerisinde birçok kere ellerin ve yüzün yıkandığı, dişlerin fırçalandığı lavabolarda su lekelerinin yanı sıra sabun, diş macunu, kir, yağ gibi farklı lekeler de oluşur. Tüm bu lekelere karşı lavabolara özel deterjanlar kullanılabileceği gibi beyaz sirke gibi doğal temizleyici ürünler de tercih edilebilir. Diş macunu ve sabun gibi kalıntıları temizlemek için ise temizleyici döküldükten sonra ovalanması gerekir. Çok sert lekeler için süngerin sert kısmı kullanılabilir. Karbonat lavaboyu beyazlatmak için tercih edilen diğer doğal ürünlerden biridir. Parlaklık vermesi için ise kireç önleyen banyo temizleyiciler tercih edilebilir. Her yıkama işleminden sonra sabun, diş macunu dökülen yerlere su tutmak ise genel temizlik zamanında işinizi kolaylaştıracaktır.

Cam ve Ayna Temizliği

Pırıl pırıl aynalara bakmak, banyonuzu ferah tutmak için cam ve ayna yüzeylerin düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Özellikle duş kabini gibi suya çok fazla maruz kalan camlarda, cam silmek için kullanılan deterjanları tercih edebilirsiniz. Bu deterjanlar camları daha parlak ve temiz gösterecek formüllerle üretilir. Su ve kireç lekelerinde etkili çözüm için ise kireç sökücü deterjanlar kullanılabilir. Beyaz sirke diğer bölgelerde olduğu gibi cam ve ayna gibi yüzeyleri de temizler. Cam ve ayna silerken dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi ise sert bir sünger veya tel kullanılmamasıdır. Bu tarz cisimler yüzeyleri çizerek zarar verebilir. Su yardımı ile deterjanı durulayabilir arkasından kuru bir bezle kurulayabilirsiniz. Özellikle cam ve aynalarda iz bırakmayan yeni nesil fiber bezleri de tercih edebilirsiniz.

Mobilya Temizliği

Öncelikle banyonuzda yer alan mobilyaların su ve buhara karşı dayanıklı olmasını tercih etmelisiniz. Aksi halde mobilyalar çok kısa sürede deforme olabilir ve kullanım ömrü azalır. Bazı mobilyaların temizlik şartları farklı olsa da genel olarak birçoğunun temizleme özelliği aynıdır. Bu yüzden öncesinde mobilyanızı analiz ederek buna göre temizlik malzemesi seçmenizde fayda var.

 

Banyo mobilyaları toz alabileceği gibi su lekelerini de gösterir. Hem hijyen sağlamak hem de banyonun kirli durmasını engellemek için silinmesi gerekir. Bu aşamada banyodaki diğer bölgelerde kullanılan kimyasal maddeler önerilmez. Toz alma spreyleri ve nemli bir bezle mobilyalarınızı fazla ovalamadan silebilirsiniz. Fiber bezler ile iz ve hav kalmadan da banyo mobilya temizliği gerçekleştirebilirsiniz.

Fayans Temizliği

Banyoda suya en çok maruz kalan yerlerden biri de fayanslardır. Özellikle küvet veya duş kabini içerisindeki fayanslarda su ve sabundan kaynaklı lekeler oluşur. Fayans temizliğinde ağır kimyasal ürünler kullanılmamalıdır. Bu ürünler fayans arasındaki derzlerin zarar görmesine neden olabilir. Seramik veya porselenden yapılan fayanslarınızı temizlemek için beyaz sirke ve karbonat gibi doğal malzemeleri tercih edebilirsiniz. Yine fayans temizliğinde kullanılan kireç sökücüler de kullanılabilecek diğer temizlik malzemeleri arasındadır. Derzleri temizlemek için özel derz temizleme ürünlerini süngerden yardım alarak seçebilirsiniz. Buharlı temizleyici ise özellikle banyolarda sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Buharın etkili gücünden faydalanarak kısa sürede tüm fayanslarınızı ışıl ışıl yapabilirsiniz.

Armatür Temizliği

Hem lavaboda hem de küvet, duş kabininde kullanılan armatürler banyonun parlak ve göz alıcı gözükmesine vesile olan banyo ürünlerinden biridir. Yine çok fazla su teması ile armatürler üzerinde su lekeleri oluşur ve bu da zamanla parlaklığını azaltır. Beyaz sirke ile parlatabilir, su ile duruladıktan sonra su lekesi kalmaması için kuru bir bezle silebilirsiniz. Lavabonuzda kullandığınız banyo temizleyicileri armatürlerde de kullanarak parlatabilirsiniz. Armatür temizliğinde sert yüzeylere sahip bez ve süngerlerin kullanılmaması gerekir. Aksi halde çizilmeden kaynaklı deformasyon gerçekleşir.

Küvet Temizliği

Sabun ve vücuttaki kalıntılardan kaynaklı küvetler içinde leke oluşur. Bu lekeleri hemen hemen birçok temizlik malzemesi ile temizleyebilirsiniz. Çamaşır suyu, Arap sabunu, kireç sökücü, leke çıkarıcı, karbonat, beyaz sirke en çok tercih edilen küvet temizliği malzemeleridir. Duş başlığı ile yıkaması da kolay olduğu için deterjanları arındırıp suyla durulayabilirsiniz. Süngerin her iki tarafını da kirlerin nüfuz ediş derecesine göre kullanabilirsiniz.

 

 

DATE ADDED 19.02.2023
Belinza Banyo Mobilyaları sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close